17 Септември 2013 Интервю с Росен Карагьозов относно пазара на недвижими имоти

by НСБИ

– Господин Карагьозов, каква е ситуацията на пазара на жилища в по-малките градове на страната?

– Според мен в момента пазарът е намерил равновесната си точка и голямото „пропадане“ на цените вече е минало.

– Миграцията води до продажба на жилища в малките градове и покупка в по-големите или столицата. Какво обаче ще стане с жилищата, които дълго време не могат да се продадат в малките населени места?

– Щом не се продават, значи цената не е „много ниска“ , т.е. те не са пазарно ориентирани. Всеки имот с реално ориентирана пазарна цена в крайна сметка се реализира.

Не очаквайте връщане на цените от преди спукването на „имотния балон“. Ако желаете да продадете имота си, консултирайте се с брокер, анализирайте пазарната ситуация и действайте. Няма непродаваем имот! Има само такива, които са с цена „контрастираща“ на пазарната и те стоят непродадени!

– През последната година наблюдава ли се намаляване на срока от момента на пускане на дадено жилище за продажба до сключването на сделка за неговата продажба? Ако „да” на какво се дължи това?

– Ние брокерите на недвижими имоти консултираме своите клиенти за реалната пазарна обстановка и цена. В контекста на това всяко жилище намира своята реализация на пазара, ако клиентите ни се доверят.

Сега купувачите са дисциплинирани и подготвени. Те знаят какво търсят, с какъв бюджет разполагат и не правят компромис с това. Те (купувачите) много добре осъзнават, че „дъното“ в цената на недвижимите имоти вече е постигнато и не изчакват, а купуват.

– Данните на Агенцията по вписвания показват активизиране на пазара на недвижими имоти, което се дължи не само на сделки със земеделска земя. Коя е причината именно през първата половина на 2013 г. да наблюдаваме подобна тенденция?

– Цените са доста атрактивни в момента и хората, които имат реална жилищна нужда, се възползват от това. На пазара липсват спекулативни сделки. Този тип клиенти се оттеглиха в началото на кризата.

– Спадът в цените на жилища се ограничиха до 2-4%. След като имаме ръст в броя сделки, какви други фактори трябва да са налице, за да станем свидетели на ръст и в цените?

– Лично аз скоро не очаквам ръст в цените. Намираме се, за съжаление, в една несигурна политическа и икономическа турболенция. Пазарът се движи от два основни принципа – „страх“ и „алчност“. Сега доминира „страхът“…

– По какво може да познаем дали оживлението на пазара е начало на нов възход или моментно състояние?

„Оживление” е силно казано. По-скоро е начало, защото не много отдавна просто нямаше пазар на недвижимости, особено що се отнася до малките градове в страната.

– Каква е ролята на ипотечното кредитиране на пазара на жилищни имоти през тази година?

– Това е изключително важен факор! Банките се „събудиха“ и това рефлектира в сегмента. Финансовите институции в момента се намират в надпревара за предлагане на „ипотечни кредити“. Разполагат със сериозен финансов ресурс и клиентите ни се възползват от това. Лихвените нива също са доста по-атрактивни от преди.

– Имаше период, в който месечната вноска по наема почти се беше изравнила с месечния наем. Кое е по-изгодно и защо – наем или заем?

– Всеки сам преценява  според нуждите. Банките намалиха своите лихви по ипотечни кредити и клиентите ни, които имаха нужда от жилище и живееха на квартира, сега правят постъпки за закупуване на такова. Сега разликата между „наем и заем“ е много малка и това е сериозно основание за преосмисляне и предприемане на действия за закупуване на недвижим имот чрез ипотека.

– Какви са прогнозите ви относно жилищния пазар до края на настоящата година?

– Ще се радвам, ако клиентите ни почувстват увереност и сигурност в своето бъдеще, което зависи от настоящата ситуация. Това пряко влияе на пазара. До края на 2013 г. очаквам запазване на ценовите нива на жилищните имоти, спад на цените на офисните и търговски площи с около и до 5%-7% и много слаб интерес при инвестиционните парцели. Това, разбира се, е продиктувано от несигурната бизнес среда както у нас , така и в Европа .

– Политическата ситуация по какъв начин ще рефлектира върху сектора на недвижими имоти?

– Вече рефлектира. Има оттегляне и/или задържане  на чуждестранни инвестиции в сектора на недвижими имоти с цел  изчакване на по-сигурна обстановка за своя бизнес.

Още новини